Fie că vorbim despre un pacient ce a suferit o afecțiune post-traumatica, neurologica, ortopedică sau fie că este vorba despre un pacient care doar că vrea să își mențină un nivel motric cat mai ridicat, kinetoterapia la domiciliu este ceva ce ar trebui să facă parte din rutina oricărei persoane.
Exista persoane care practica singure gimnastica de recuperare sau profilactica la domiciliu, fapt care poate duce la apariția diverselor accidentări sau apariția durerilor. De aceea, este imperios necesar că programul de exerciții sa fie in primul rand recomandat de un specialist al mișcării (kinetoterapeut).
In al doilea rând, programul de exerciții de întreținere executat la domiciliu pacientului trebuie executat neapărat sub îndrumarea kinetoterapeutului deoarece acestea le adaptează in urma unei evaluări a posibilităților de mișcare ale pacientului, astfel programul este conceput în așa fel încât nu numai că evita accidentările, dar ajuta la menținerea mobilității articulare și creșterea performanțelor fizice.
Pe langa beneficiile de ordin fizic, kinetoterapia profilactica are beneficii și asupra stării psihice a pacientului.
Efectele asupra psihicului se manifesta in urma unor reacții ce au loc la nivelul creierului,cum ar fi eliberarea de endorfine. Aceste substanțe care stimulează sistemul imunitar și care ajuta organismul sa facă față durerii si stresului. Așadar, prin urmarea unui program de kinetoterapie profilactica, organismul face fata mult mai eficient stresului cotidian, dar are și o predispoziție mai mica spre contactarea diverșilor viruși sau diverselor afecțiuni prin întărirea sistemului imunitar.
Vezi și articolul https://www.kinetoterapie-ladomiciliu.ro/recuperea-medicala-la-domiciliu-post-covid/